پنج شنبه 28 تیر 1397 10:14:21

 

 

 

  

 

 

 

   

 

  

 

   

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

عکس
چاپ

کد خبر : 47228

تاریخ انتشار : 17/10/1396 - 14:13

گزارش تصویری

آئین سنتی سمنوپزان در سوادکوه

سمنوپزان را به واقع می توان نمادی از وفاق و همدلی خانواده های ایرانی دانست، آنجایی که خانواده ها باید ساعت‌های طولانی نذرکننده را یاری دهند تا پخت سمنو به اتمام برسد.

آئین سنتی سمنوپزان در سوادکوه

به گزارش سوادکوه آنلاین، سمنو به عنوان نماد زاییدن و باروری گیاهان و سمبل برکت، فراوانی و نیرومندی که یکی از سین‌های سفره هفت سین نوروزی ایرانیان را نیز از روزگار قدیم تاکنون را تشکیل می دهد به واقع خوراکی شیرینی است که از جوانه گندم و آرد تهیه می‌شود.

در شهر پل‌سفید مرکز شهرستان سوادکوه در ابتدای فصل زمستان هر خانواده به تنهایی و یا با کمک تعدادی از خانواده‌های فامیل اقدام به تهیه سمنو می‌کنند.

برای تهیه سمنو زنان خانواده دور هم جمع می‌شوند و براساس تعداد نفرات و نذری که دارند مقداری گندم را جدا و پاک می‌کنند سپس گندم‌ها رادر داخل چند سینی پهن کرده و خیس می‌کنند، بعد از سه روز گندم‌ها را جداکرده وسبز می‌کنند.

بعد از پنج تا هشت روز دانه‌های گندم جوانه زده رادر هاونگ می‌کوبند تا نرم شود و شیره بیاندازد، سپس گندم‌ها را داخل دیگ می‌ریزند. 

بعد از ریختن گندم‌ها در داخل دیگ به تدریج آرد اضافه می‌شود، در این میان باید افرادی به صورت پیوسته محتویات داخل دیگ را هم برنند تا از ته گرفتن و خراب شدن سمنو جلوگیری شود.

با توجه به اینکه تهیه و پخت سمنو حدود 12تا 15 ساعت طول می‌کشد، برای جلوگیری از خسته شدن فرد نذر کننده سمنو تمامی اطرافیان تلاش می‌کنند تا به نحوه‌ی در درست کردن سمنوبا صاحب نذر همکاری کنند.

بعد از پختن و جا افتادن کامل سمنو، در آن مغز بادام و گردو ریخته می شودو پس از مدتی یک پارچه سفید رنگ تمیز روی سطح سمنو پهن میکنند در ادامه نیز مقداری گلاب ناب دو آتشه به نیت طاهر و طیب شدن سمنو روی پارچه می‌پاشند و زیر دیگ را روشن می‌کنند تا با حرارت ملایم، سمنو دم بکشد.

در این زمان حاضران یا هرفردی که نظر و حاجتی دارد حاضر شده و نماز شکر بجا آورده و حضرت فاطمه (س)را واسطه قرار می‌دهد.

بعد از اطمینان از دم کشیدن سمنو زنان به صورت دسته جمعی دور دیگ صلوات می‌فرستند و دعا می‌خوانند و سپس اقدام به برداشتن پارچه سفید می‌کنند و همگی با هم نظاره گر سطح سمنو می‌شوند زیرا که اعتقاد دارند فرورفتگی سطح سمنو نشانه ی پنجه حضرت فاطمه(س) است.

در پایان، سمنوی پخته شده بین افراد حاضر، همسایگان  ودوستان تقسیم می‌شود. 

 

 



دیدگاه شما در مورد : آئین سنتی سمنوپزان در سوادکوه

آئین سنتی سمنوپزان در سوادکوه