دوشنبه 01 مرداد 1397 16:16:24

 

 

 

  

 

 

 

   

 

  

 

   

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

اسلاید شو
چاپ

کد خبر : 46555

تاریخ انتشار : 05/05/1396 - 07:10

آسیب‌های نهان خودکفایی گندم

سال گذشته دولت اعلام کرد در تولید گندم به خودکفایی داخلی رسیده‌ایم، حجم خرید و گندم انبار شده نشان از مازاد مصرف داخلی می‌داد به طوری که دولت برای ذخیره این حجم زیاد گندم، بخش خصوصی را وارد عرصه کرد.

آسیب‌های نهان خودکفایی گندم

به گزارش سوادکوه آنلاین به نقل از بلاغ، سال گذشته دولت اعلام کرد در تولید گندم به خودکفایی داخلی رسیده‌ایم، حجم خرید و گندم انبار شده نشان از مازاد مصرف داخلی می‌داد به طوری که دولت برای ذخیره این حجم زیاد گندم، بخش خصوصی را وارد عرصه کرد. 

در مازندران نیز حجم ذخیره سازی گندم به بیش از 100 هزار تن رسیده است و این خودکفایی موجب شد تا واردات گندم به کشور پس از یک دهه متوقف شود.

با تحسین این موفقیت به دست آمده باید یک نکته قابل تامل را بررسی کرد. دست‌یابی به خودکفایی بدون برنامه‌ریزی طولانی مدت یقیناً آسیب‌هایی را به همراه خواهد داشت؛ چرا که همیشه موفقیت کمی، موفقیت کیفی را به همراه ندارد. دست‌یابی به خودکفایی بدون برنامه‌ریزی طولانی مدت یقیناً تبعات ملموسی را در آینده بوجود خواهد آورد.


خودکفایی در تولید گندم کیفیت آن را کاهش داده است

عضو کارگروه گندم و آرد انجمن مهندسی کیفیت صنعت غذای استان به خودکفایی گندم اشاره کرد و گفت: دولت به سمت خودکفایی پیش رفت، اما این خودکفایی ناگهانی یقیناً از کیفیت آرد کاسته و باید برای خودکفایی تولید گندم داخلی برنامه‌ی چند ساله در نظر گرفته شود.

صفایی خواستار اصلاح روند موجود در کشت گندم استان شد و گفت: بهبود مستمر برای افزایش کیفیت باید از کشت گندم شروع شود و این نیازمند انتخاب یک رقم خوب و مناسب است، که به شرایط اقلیمی مقاوم باشد و گندمی تولید کند که حداقل 12 درصد پروتئین داشته باشد. 

عضو انجمن مهندسی کیفیت صنعت غذایی مازندران با بیان اینکه سیاست‌گذاری در بهبود کیفیت گندم با امنیت غذایی سه میلیون نفر در استان ارتباط دارد، اظهار کرد: گندم‌های مازندران رتبه دوم کشور را در بحث کیفیت داشتند، اما روند اقلیمی موجب کاهش تولید گندم‌های با کیفیت شد که دارای حداقل 12 درصد پروتئین باشد.

صفایی با بیان اینکه سیاست جدید در کشت گندم تا حد زیادی کیفیت تولیدی گندم‌ها را بهبود بخشیده است، اظهار کرد: سه رقم گندم در مازندران تولید می‌شود که حداثر پروتئین آن‌ها 11 تا 12 درصد است در این میان رقم مروارید نیز به تغییرات آب و هوایی بسیار حساس است.


خودکفایی گندم موجب کاهش 17 درصدی منابع آبی

نکته دیگر نیز تهدید منابع آبی در خودکفایی یکباره در محصولات کشاورزی است. تولید یکباره چنین حجمی از غلات در کشور یقیناً روی منابع و ذخایر آبی تاثیرگذار خواهد بود؛ در این خصوص مدیر کل هواشناسی مازندران چندی پیش در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری بیان کرد: خودکفایی در تولید گندم موجب کاهش 17 درصد از منابع آبی کشور شده است.

رضوی افزود: خاک جلگه‌ای مازندران نیز با افزایش روند مهاجرت و مصرف انسانی رو به زوال رفته به گونه‌ای که الان نیمی از جلگه مازندران وجود ندارد.


کاهش منابع آبی در ابتدای خودکفایی، طبیعی است

این موضوع را با رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران مطرح کردیم، دلاور حیدرپور با بیان اینکه دخالت بشر باعث کاهش باران در دنیا شده است، اظهار کرد: روزگاری مازندران بیش از 720 میلی متر بارش باران داشت که الان به 620 میلی متر رسیده و این تبعات دخالت غیر منطقی بشر در طبیعت است. 

وی با تاکید بر اینکه دست یابی به خودکفایی در محصولات کشاورزی کاهش منابع آبی را به همراه دارد، اظهار کرد: در تمام کشورهای دنیا وقتی به خودکفایی محصولات کشاورزی می‌رسند، با کاهش منابع آبی مواجه می شوند که امری طبیعی است. 

وی افزود: برای حفظ دستآوردهای کشاورزی می‌بایست منابع آبی کشور حفظ و تقویت شود؛ الان برداشت از آب‌های زیرزمینی بیش از تغذیه سالانه و حدود 11 میلیارد متر مکعب است.

حیدرپور یکی از راهکارهای حفظ منابع آبی را مهار آب‌های سطحی و مدیریت مصرف آب کشاورزی دانست و اظهار کرد: دولت از صندوق ذخیره ملی 10 میلیارد دلار در اختیار وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو قرار داده تا بتوانند آب‌های مرزی را مهار کنند. 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران تصریح کرد: اقداماتی برای مهار آب‌های سطحی، افزایش عملکرد تولید با آبیاری تحت فشار و ارائه تسهیلات بلاعوض برای لاینینگ اراضی در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی است تا بتوان منابع آبی را حفظ و در مصرف آن مدیریت کرد.


خودکفایی مغایرتی با صیانت از منابع آبی ندارد 

رسیدن به خودکفایی امری تحسین برانگیز است، اما نباید به هر قیمتی به یک هدف دست یافت اگر خودکفایی تولید گندم و غلات به بهای خشکسالی رقم می‌خورد، بهتر است دولت محتاط‌تری داشته باشد چرا که برگشت منابع آبی در شرایط خشکسالی بسیار پر هزینه و صعب الوصول است. 

مازندران دارای 86 هزار حلقه چاه غیر مجاز است که سفره‌های زیر زمینی استان را با خطرهای جدی روبرو کرده است، اگر به این موضوع درست توجه نشود، یقیناً با بروز خشکسالی امنیت غذایی با خطر جدی مواجه خواهد شد. بهتر است برای دست یابی به خودکفایی محصولات مهم کشاورزی برنامه‌ای طولانی مدت و به صورت چشم انداز تحقق چند ساله طرح‌ریزی شود.



دیدگاه شما در مورد : آسیب‌های نهان خودکفایی گندم

آسیب‌های نهان خودکفایی گندم