دوشنبه 15 آذر 1395 04:00:50

 

 

   

 

   

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

اسلاید شو
چاپ

کد خبر : 23498

تاریخ انتشار : 03/02/1394 - 09:21

در این روزها که شکوفه‌های مرکبات برای میوه‌شدن بسته می‌شوند

بهارنارنج را بنوازیم، نه با چوب که با مهر ...

بهارنارنج، نماد و هویت اختصاصی مازندران و امتیاز معطر باغات مرکبات این استان و یادآور نشاط و طراوت طبیعت سرسبز و بهاری مازندران در خوشبو کردن محیط طبیعی برای مهمانان و ساکنان این استان است.

بهارنارنج را بنوازیم، نه با چوب که با مهر ...

سوادکوه- سالانه 12 هزار هکتار باغ‌های مرکبات استان مازندران، بیش از یک میلیون و 800 هزار تن مرکبات خود را راهی بازارهای داخلی و خارجی کشور می‌کنند که معادل 47 درصد مرکبات تولیدی کشور است و این یعنی، مازندران در سطح باغ‌های مرکبات و تولید مرکبات، رتبه اول کشور را دارا است.

وجود آب، هوا، زمین و باغداران خوب موجب شد تا مرکبات مازندران از با ارزش‌ترین تولیدات مرکبات دنیا شود و جایگاه ایران اسلامی در این زمینه را در جهان ارتقا دهد.

در شهرهای مختلف مازندران مشاهده درخت‌های مرکبات قدیمی و مشجر بودن خیابان‌های اصلی این شهرها به درختان نارنج، گویای علاقه سنتی و دیرباز مردم متدین این استان به درخت‌های مرکبات، به‎خصوص درخت نارنج است که تمام پیاده‌روهای شهرهای این استان با آن درخت زینت داده شده‌اند.

در حیاط خانه‌های این استان، بدون استثنا، درخت پرتقال و نارنج رخ‌نمایی می‌کنند.

از اواسط فروردین‎ماه هرسال، سراسر مازندران معطر به عطر بهار نارنج است، به‌ویژه در ابتدای هر صبح بوی خوش و مطبوع بهارنارنج مسحورکننده و تحسین برانگیز است.

برپایی جشنواره‌های بهارنارنج در مازندران، فرصتی است برای پی بردن به عمق ارادت مازندرانی‌ها به بهارنارنج و مشاهده تنوع فرآورده‌های آن.

گل‌های نارنج در کشورمان به نام بهارنارج معروف است که بوی بسیار معطر و مطبوعی دارد، قسمت‌های مورد استفاده نارنج شامل آب میوه، پوست میوه و گل‌های آن است. 

میوه دارای ترکیبات مختلفی ازجمله املاح، ویتامین‌ها، فلاونوئیدها، اسیدهای گیاهی و اسانس و اثرات محرک هضم، ضدیبوست، انرژی‌زا، خلط آور، ضدسرفه، آرام‌بخش، رفع بدخوابی و تسکین شوک هستند.

آب نارنج به‌خصوص برای خروج خلط‌های غلیظ و زردرنگ مفید است، در ضمن آب نارنج نارس در بعضی خواص از نوع رسیده آن قوی‌تر است، به همین دلیل از هردو نوع رسیده و نارس استفاده می‌شود. 

از دیگر اثرات آب‎نارنج می‌توان به ضدسرطان، ضدحساسیت، آنتی اکسیدان، محافظ کبد، کاهنده قند، کلسترول خون، پایین‎آورنده پرفشاری خون، کاهش اسید اوریک و محرک سیستم ایمنی بدن اشاره کرد.

رایحه نارنج که از گل آن به‌دست می‌آید، دارای خواص ضدافسردگی، آرام‌بخش، ضداسهال، نرم‌کننده پوست جلوگیری‌کننده از شکنندگی مویرگ‌ها است. 

برای درست کردن چای بهارنارنج، کافی است 10 گرم از گل بهار نارنج را در دو لیوان آب جوش به مدت 10 دقیقه بجوشانید، و پس از افزودن یک قاشق عسل، می‌توان از آن استفاده کرد.

عرق بهار نارنج برای معطر کردن شربت‌ها استفاده می‌شود. اعصاب را تقویت و بی‌خوابی را درمان می‌کند، همچنین عرق بهارنارنج اشتهاآور و قوی است و برای رفع ضعف اعصاب مفید و نشاط آور است و در تسکین ناراحتی‌های سینه و تپش قلب مؤثر است.

شکوفه‌های بهارنارنج در دو گونه تلخ و شیرین یافت می‌شوند و قرن‌ها از آنها به‌عنوان درمانی برای طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها استفاده شده است.

از شکوفه‌های بهار نارنج، از فرآیند تقطیر با بخار، روغن بهار نارنج به‌دست می‌آید که معمولاً از آن برای ماساژ و ایجاد اثرات شفابخش برروی ذهن و بدن استفاده می‌شود.

از خواص پرشمار و محصولات متعدد و متنوع بهارنارنج که بگذریم، باید روی خطراتی که ابتدای نابودی تدریجی درخت‌های نارنج و سپس با چیده‌شدن بهارنارنج از روی درخت‌های نارنج، بهار نارنج و مرکبات را تهدید می‌کند، تمرکز و تفکر و چاره‌اندیشی کرد.

آراستن پیاده‌رو خیابان‌ها در شهرهای مختلف مازندران، انتظار عمومی از شهرداران برای زیباسازی و تلطیف هوا و معطر کردن فضا است.

گام بعدی پس از غرس نهال نارنج در معابر عمومی شهرها و روستاها، حفظ و مراقبت از این نهال‌ها و رسیدگی‌های لازم به درختان نارنج گام مهم بعدی است که اگر در این بخش تعلل یا تأخیر صورت گیرد، خسارت جبران‌ناپذیری به اقتصاد مازندران وارد خواهد آمد.

شرایط عمومی همه شهرهای مازندران این آمادگی را دارند که در تمام خیابان‌های اصلی این شهرها، شهرداران اقدام به کاشت نهال نارنج کنند.

به پیش‌بینی کارشناسان کشاورزی، سال 94 سال رونق و پر محصولی مرکبات مازندران است، ولی نواخته شدن چوب به شاخه و برگ درخت‌های نارنج در این روزهای مازندران، زنگ کم محصولی مرکبات کم نظیر این استان را به صدا در آورده است، عده‌ای  با هجوم به درختان نارنج و جداکردن شکوفه‌های بهار نارنج، این درختان را از محصول اصلی‌شان محروم می‌کنند. 

ریزش طبیعی شکوفه‌ها، هرساله حجم مورد نیاز تولیدکنندگان برای بازار فرستادن فرآورده‌های مربوطه را فراهم می‌سازد و هیچ نیازی به جداکردن اجباری شکوفه‌ها از درخت با نواختن ضربه‌های مخرب به درختان مرکبات نیست، چیزی که باید از رسانه‌های مختلف بیان شود تا دیگربار نگاه مهربانانه به درخت و شکوفه‌های زیبای بهار نارنج استان مهربانی‌های‌مان ـ مازندران ـ برگردد.


منبع : بلاغ
دیدگاه شما در مورد : بهارنارنج را بنوازیم، نه با چوب که با مهر ...

بهارنارنج را بنوازیم، نه با چوب که با مهر ...